Vand brugt til nedkøling af de ødelagte reaktorer har siden 2011 stået opstillet langs kysten.

Havde man ikke pumpet store mængder op i anlæggene var katastrofen efter jordskælv og siden tsunami blevet meget værre. Men nu står man så tilbage med 900 tanke fyldte med radioaktivt vand , som ikke lige bare kan destrueres.

 

Fukushima værkerne der ligger på Japans Østkyst var godt nok sikrede mod nedsmeltning med store ringformede bassiner omkring hver reaktor hal. Men tsunami bølgen var så høj og kraftig , at det hele blev smadret. Reaktor anlæggene eksploderede , da alle sikkerhedssystemer på splitsekunder blev kortsluttet . Store mængder radioaktivt processvand og rester fra reaktorkernen samlede sig omkring de smadrede bygninger og sikkerhedsvolde.

Kun hurtig indsats forhindrede den ekstreme radioaktive forurening.

 

Men det betyder også , at de tilbageblevne væsker måtte opsamles hurtigt, for ikke at havne i hele det biologiske kredsløb omkring øerne.

Nu står man så 9 år efter og mangler ideer til neutralisation af problemvæskerne.

Forslag om fortynding og udledning i Stillehavet eller store fordampnings anlæg ligger nu på bordet.

 

Man kan ikke sige , at det radioaktive vand er tungere end andet vand. Så det lader sig ikke separere i f.eks. en centrifuge. Man bliver nød til at lade radioaktiviteten klinge af ad åre.

Og det er vel at mærke ikke vandet , men alle de radioaktive salte og grundstoffer som er opløst i vandet.

 

Som det er nu har man ikke plads til flere spildevandstanke i området. Så man står med et uløseligt problem. Landene i området er stærkt afhængige af fisk som fødekilde. Radioaktivt vand vil påvirke fiskebestandene ikke bare i Japan, men også Rusland ,Korea og Kina.

Med mindre man pumper det 10 kilometer ned i Marianergraven.

 

Stillehavet er nok stort , men forholdsvis ikke så dybt. Så man står med svare problemer. Og her var det kun 4 ud af Japans 52 reaktorer , der blev udfaset.

 

Det bedste ville være , hvis man kunne koncentrere forureningerne på mindre plads i sikrede anlæg. Men det koster penge.

 

Se også:

 

https://nyheder.tv2.dk/udland/2020-02-01-900-tanke-med-radioaktivt-vand-kan-vaere-paa-vej-i-havet

 

Ian