Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

 

Der sælges 3 forskellige typer varmepumper : 1) luft til vand, 2)jord til vand og fjeldvarmeanlæg i Norge og Sverige. Luft til vand er tilsyneladende efterhånden den mest udbredte type her.

 

En varmepumpe er et kølesystem , der sælger/overfører overskudsenergien til varmesystemet.

Vi kender kølesystemer fra køleskabe og dybfrysere , men den største udbredelse har air-condition anlæggene , som anvendes overalt i9 den varme verden.

Da vi fik energikrise i Danmark i 1973 var der sælgere af air-condition anlæg, der fandt på at dem omvendt. Altså ikke til at køle tropiske og subtropiske stuer , men opvarme danske huse.

Det siger sig selv , at bruge et aircondition anlæg omvendt ikke nødvendigvis ville være 100 procent effektivt. Så de første år, så man mange halvdårlige luft til vand anlæg.

Sidenhen begyndte danske firmaer , at bygge anlæg specielt til vores klima. Og de var lamgt mere effektive. Men der sælges fortsat aircondition anlæg der bruges omvendt.

Det er derfor nødvendigt at finde artikler hvor flere typer er blevet testet. Og ikke bare tage sælgernes og fabrikanternes råd for gode varer.

En varmepumpe består af en fordamper, en kompressionspumpe og en varmekreds , der kan have flere udformninger. Fordamperen skal køles af så meget passerende luft som muligt. Derfor sidder de på ydersiiden af huset med en stor ventilator foran.

Selve kompressorpumpen, varmtvandsbeholderen og styringen sidder indendøre i en lodret køleskabslignende indkapsling.

Varmen hentes udelukkende fra vanddampen i luften. Så jo fugtigere des bedre.

Lige indtil dugpunktet, på hvis temperatur man får allermest energi .

Man kalder ogse energien fortætningsvarme.

Under dugpunktet er luften mere tør og her virker anlægget ikke særlig godt.

Mange varmepumper har derfor indbygget en dyppekoger , der træder ind med supplerende varme når vi nærmer og de lave plusgrader. ( I den tilstand har man i virkeligheden elvarme).

Har man mange kvadratmeter i huset, så har man 2 eller 3 ventilator understøttede fordampere uden på huset og ligeså meget isenkram indendørs.

Et enkelt rum kan fint opvarmes med et luft til vand anlæg. Ja flere har endda luft til varmluft typer.

Hver kompressor bruger en masse elektricitet.

Så det er strømforbruget og levetiden på kompresoren , der bestemmer anlæggets rentabilitet.

I begyndelsen holdt kompressorerne kun 3 år (og de er ret dyre) men nu kan man få med noget længere levetid. Husk at få papirer og garantier , ellers lurer nye

Der findes mange typer anlæg til salg. Ikke alle er et alternativt bekendtskab værd.

Ian

Dagens vits

Hvorfor tager Århusianere altid deres dør af når de skal på toiletet? Så er der ikke er nogen der kikker ind gennem nøglehullet.
Nive info
Gå til toppen