Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

 

Solen drøner afsted gennem mælkevejen og alle planeter halser efter. Jorden ingen undtagelse.

 

Når vi er foran solen , så hentes vi ind og når vi er bag solen så trækker solens tyngdekraft os ind igen. Så banen omkring solen er en elipse, hvor den største afstand er i "bagvind".

I septemper var vi i år længst væk fra solen. Og det forklarer måske de færre kalorier i solfangertanken.

En tur rundt om solen tager 365 til 366 dage . Hvor et skudår hvert fjerde år justerer datoen.

Men den fortæller også at vi hele tiden flytter os 1/4 dag om året på elipsebanen.. Og om et vist antal år vil vi ligge modsat på den ovale cirkel.

Alene det vil ændre klimaet fra mindre solindfald til mere sol. Og med mere sol vil der være flere skyer her hvor vi bor.

På samme måde har Mercur, Venus, Mars og de andre planeter en elipseformet bane om solen. Og derfor en periode tættere på og halvejs omløbstiden en periode længere fra solen.

I princippet falder alle planeter ind mod solen, men farten væk holder os i en cirkulær bane. På samme måde som sattelitter om jorden. Når farten går ned , så falder man ned. Hvis farten gik op så røg man længere ud.

Samtidig er jorden et svinghjul. Der nogengange har al vand i et bælte om ækvator og andre gange bundet en masse vand ved polerne under istid.

Når polerne smelter vil vandet flytte sig sydover til ækvator og svinghjulet bliver lidt tungere i pereferien. Jordens rotation bliver langsommere og vi kommer nærmere solen.

Når der er istid, så flyttes vægten fra ækvator og ind mod rotationsakslen ved polerne og hastigheden går op. Jorden slynges længere væk fra solen. Og er man langt nok ude bevares istiden ved polerne.

Meget støv i luften efter vulkanudbrud, kometnedfald og ligenende giver koldere klima . der igen giver istid. Så der er en hårfin balance , hvor temperaturen , solen og vand spiller sammen. Det er samdsynligvis ikke ret mange grader. Måske og sandsynligvis indenfor den menneskelige aktivitet at påvirke.

Derfor er der klimakonference i Bonn for øjeblikket. COP 23.

Vi kan ikke påvirke solen men varme-udstrålingen fra jorden . Så alt er koldere under istider.når sollyset reflekteres bort af den hvide is. Og tempeaturen holdes nede.

Smelter isen ved polerne så rykker elipsebanen tættere på og vi får det for varmt.

Vulkaner , lande der fyrer med kul og tusindvis af biludstødninger bestemmer hvor stor og lille fællesnævneren skal være . Og her er Danmark højt på listen i forhold til sit folketal. Men vi gør tilsyneladende slet ikke noget der flytter noget.

Kun 7 procent af vores energiforbrug dækkes af vedvarende energi . Og det er ikke særligt højt.

Se også

http://www.cop-23.org/

Ian

Dagens vits

Han: - Hvis du ikke vil gifte dig med mig, så skyder jeg min hjerne ud! Hun: - Det ville være en stor overraskelse for min far. Han tror ikke på, du har nogen.?
Nive info
Gå til toppen