Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

 

Der findes en række salte , der når de størkner afgiver rigtigt meget varme.

 

Mest kendt er glauber salt og fixersalt , der er salte af svovlsyre. Når de krystalliserer er de i fast form, men flydende over en given temperatur. Altså ligeså flydende som vand.

Krystalliseringen kan f.eks ske ved 25 grader. Hvor så temperaturen stiger til det dobbelte, sålænge der dannes krystaller. Herefter stopper processen.

Problemet er bare , at der skal krystalkerner til, for at processen påbegyndes. Og det kan i principper bare være støv. Men er der ingen kerner så kan temperaturen falde ned til 15 grader eller lavere før processen starter.

Det kan man i et reagensglas klare med knust glas fra en bilrude eller andre grundstoffersw krystaller , der smelter ved noget højere temperaturer.

Næste problem er selve beholderen med spiraler i væsken. Her vil krystallerne oftest dannes på metal spiralerne. Og samtidig vil de dannede krystaller isolere spiralerne fra væsken, så der ikke kan overføres så meget varme alligevel.

Det klarer ved at valse spiralerne flade. Og så vende varmen kortvarigt i rørene engang imellem. Herved vil krystallerne smelte og falde ned i bunden af tanken.

Tredie problem er at ovennævnte væsker er i familie med svovlsyre og derfor kan ætse.

Det fordrer valg af særlige materialer, der kan tåle mosten.

Med et saltlager vil man kunne opbevare det dobbelte af hvad der kan gemmes i vand. Og vand ansees for det bedste lagermedie.

Nogle tror at tunge metaller som bly kan lagre meget mere, men det passer ikke.

De fleste saltsmelte lagringsforsøg laves på glauber salt og fixersalt. Og det er den viden man kan øse af. I udlandet laves der en del forsøg , men vi venter fortsat på det store gennembrud.

Det er den daglige og årlige drift der er problemet ikke de små fysikforsøg.

Og der har ikke været stor interesse for saltvarme lagring indtil nu. Bortset fra en række mindre universitets inspirerede forsøg for 20 år siden.

Der gælder dog fortsat , at varme kan slippe væk , som ved alle andre varmelagre (solfangere,halmfyr ,minikraftvarme m.v.). Så der kraftig isolation til.

Se også:

http://www.epharmacognosy.com/2012/04/glaubers-salt-mangxiao-mirabilite.html

https://www.amazon.de/GLAUBERSALZ-Caelo-HV-Packung-100-g/dp/B0090JGSOE

https://www.lekolar.fi/valikoima/kuvataide-askartelu/varit/tekstiili-ja-silkkivarit/kiinnityssuola-200-g/

Ian

Dagens vits

Hvorfor findes der kun snemænd - og ikke snekvinder???? Fordi det kun er mænd der er så dumme, at de vil stå ude i frost og kulde en hel lang vinter!!!
Nive info
Gå til toppen