Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

 

Går man rundt i dalene i i Sydgrønland finder man mange stensætninger fra gamle nordbo aktiviteter . Mange er registrerede andre ikke.

 

De gode historier om klimaforandringer er slet ikke af nyere dato. Allerede under Erik den Røde udvandrede folk til Sydgrønland. Fordi mulighederne her var gode for landbrug og husdyr, men det ændrede sig noget sidenhen.

Vikingernes udvandring ikke bare til Island og Grønland var mulig fordi vi havde en periode med mildere klima på den nordlige halvkugle. Fra Sydnorge flyttede folk til Nordnorge, til Shetlands øerne, Orkney Øerne, Færørne , Island , Grønland og sporadisk til Vinland.

Det var muligt at sejle hele sommeren i de nordlige farvande. Og eskimoerne udbredte deres kultur langt op i Canada og til Østgrønland, men sidenhen blev det koldere.

Drivisen fra Ishavet bredte sig igen ned langs Grønland . Og de oprindelige nordlige folk søgte sydligere efter deres byttedyr. Der hvor nordboerne boede kom eskimoiske jægere i jagten på sæl , remmesæl og klapmys. Og nordboerne frøs sommeren igennem.

Kornet kunne nu ikke blive modent og indlandsisen bredte sig ud af fjordene. Sædekorn måtte hentes i Norge og tøjet ændrede sig fra uld til skin.

Og efter nogle hundrede år "uddøde" nordboerne . Eller også flyttede de bort.

Et er underligt. Der findes norboruiner helt inde i bunden af fjordene ved Indlandsisen.

Så isen må have ligget meget længere inde i fjordene.

Vi står ved "climachange" i øjeblikket. Men i virkeligheden har det tidligere været meget varmere.

Og det er just 1000 år siden. Eller for 30 generationer siden.

Så der er ikke ret meget nyt under solen.

Uanset vore aktiviteter , så svinger temperaturen åbenbart henover tiden. Fra istid til varmeperioder. Det beviser tilstædeværelsen af norboruiner tæt op af Indlandsisen.

I områder som eskimoerne ikke sådan overtog sidenhen. Simpelthen fordi naturforholdene ikke gav tilstrækkeligt med jagtudbytte i Sydgrønland.

Da kolonien Julianehåb blev oprettet blev der de første år indhandlet fåreskin . Skin der kun kan stamme fra overlevende får fra nordbotiden. Og befolkningen sultede i kolonien Julianehåb, så der var ingen god jagt i 1800 tallet.

Vi har derfor et gennem århundrede næsten uberørt nordboområde.

Eskimoernes jagt skete ellers udelukkende til havs langs skær og forbjerge.

Det var den eneste mulighed for mad nok.

I VE målestok så får "Climachange" stor bevågenhed , men det er ikke af nyere dato.

Og det er noget vi må forholde os alvorligt til .

Se også:

http://knr.gl/da/nyheder/museumsledere-finder-nye-nordboer-ruiner

Ian

Dagens vits

En mand kommer ind til bageren, og siger at han skal have en pose vaniliekranse. Bageren giver ham posen, hvorefter manden spørger, hvordan de laver hullerne i vaniljekransene. Bageren tager manden med ud bagved, hvor der sidder en elefant og stikker pikken igennem vaniljekransene. "Nej, det er fandme for ulækkert siger manden". "Nå, det er ingenting", siger bageren, "så skal du se når den fylder flødeskumskagerne?"
Nive info
Gå til toppen