Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 


Hvis vores elforsyning bryder ned i længere tid eller helt permanent , er vi så forberedt på det ?


Mange større landbrug , der får milliontab , hvis ventilationen ophører om sommeren, har nødstrømsanlæg  . Hospitaler har nødstrøm i kælderen, der trækker de basale funktioner. Og enkelte større institutioner har sikret sig med forskellig back-up.
Men du og jeg får kun det du selv installerer.

Her nytter det ikke noget med anlæg der er afhængige af lysnettets freqvens eller spænding. Et nødsstrømsanlæg eller en back up må kunne køre ø-drift eller "stand alone".
Små kredsløb, der med solceller trækker en solfangerpumpe findes allerede, så  det er ikke teknologi der mangler.

Hvis sobotage af en eller anden grund satte vore elværker eller højspændingslinier udaf driftr, så slukker din dybfryser, dit køleskab,dit oliefyr,dine cirkulationspumper ,din solfanger og meget mere. Vand holder op med at løbe i hanerne og  du sidder i møke foran TVet. Det er slut med varm mad. og du skal til at finde det gamel Camping grej frem.
For de lokale elværker er ikke klar til at blive bombet tilbage til stenalderen.

I Tyskland siger man at mange højspændingslinier er for svage . Det er fordi der er lokale elværker, der driver det lokale elnet. Tyskland indstillede sig under krigen til at områder udenfor bombemålene kunne køre uanfægtet videre. Og det kræver en decentral struktur.
Det havde vi bevidst eller ubevidst i Danmark for 20 år siden. Men det har vi ikke mere.

Så hvis Vestkraft satte ud i Esbjerg, så kunne Nordkraft i Aalborg levere varen over Thisted.
Nu kan vi bare håbe man kan genopbygge forsyningerne , hvis uheldet er ude.

Og sker det ikke , så skal du kunne producere over 4000 kWh årligt på din bopæl. Og helst lige meget hver dag. Det kræver generatorer, batterilager, inverter og aflastning.
Generatorerne kan være minikraftvarmeanlæg, nødstrømsanlæg og små vindmøller subsidiært solceller på taget. Et batterilager skal kunne dække 3 dage og det koster 6 til 8 lastvognsbatterier.
En inverter skal producere din vekselstrøm, der godt kan være  enfaset, hvis maskinerne er til det.
Alternativt en trefaset inverter, der også kan gå på lysnettet.
Aflastning er den del der skal kunne bruge overskudselektriciteten , hvis noget overproducerer. Det kan være dyppekogere i varmtvandsbeholdere, dyppekogere i varmekredsløb , eventuelle elradiatorer. opvaskemaskiner og vaskemaskiner.
Som du ser så vil huse langt ude på landet være mere velegnede til ø-drift, hvis alt muligt falder ud. Uheldigvis er de allerfleste huse ikke i den situation.

Så  hvis uheldet er ude og strømmen svigter . Ja, står vi med håret i postkassen.

Ian

Dagens vits

En cowboy kommer ridende ind i en lille by, og stopper ud for salonen, stiger af og går om bag hesten og kysser den i røven. En man der undrende har stået og set på, kan ikke lade være med at spørge: "Hvorfor kyssede du din hest i røven?" "På grund af tørre læber", svarede cowboyen. "Hvad har det med det og gøre?" "Det forhindrer mig i at slikke på dem"
Nive info
Gå til toppen