Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

 

Udviklingen af vindmøller begyndte med små modeller. I mange lande har man fortsat små modeller , som lader mobiltelefoner , lommelygter og computere.

 I Danmark skete udviklingen på samme måde, men i modsætning til i fattigere lande, så blev anlæggene maximeret år efter.

Maximering i fjerne provinser ude omkring sker ikke ved vækst men knupskydning. Så skal man bruge mere energi, så køber man en ligssåstor lille mølle , og sætter ved siden af.

Princippet blev udviklet i Kina allerede for over 50 år siden.

Små savonius rotorer, der trak en bedemølle, fik selskab af endnu en lille savonius rotor.

og da man satte dynamoer på savonius rotorerne (to halve tønder), så fik man lidt strøm til lys og computer.

Den udvikling har vi ikke set i Danmark.

For man kunne ligesågodt opsætte mange små møller på et stativ , som at bygge en større.

Det er først sidste år, at man fra Grønlands elværler har opstillet solceller i Igaliko, at man ovenpå de mange paneler har sat et utal af minimøller.

Så det bliver interessant at se hvordan det går.

Hvis en går i stykker, så fungerer alle de andre jo fortsat. Og i Igaliko, hvor storme kan rive alt i stykker, så er det jo en fin tænkt løsning.

Vi kunne på batterilader niveau, jo sagtens bygge noget tilsvarende, som kunne supplere elforbruget ude på landet. Og så ville service af anlæggene jo være til at betale. Selv med en stor kapacitet.

Batterilade møller kendes i vores verdensdel mest fra fjeldhytter i Norge, seljbåde og enkelte campingvogne. Men med de senere års forbedrede invertere, så ville en lavteknologi være et alternativ til selvforsyning.

Ian

Dagens vits

Det er kun politikere, der kan stå oprejst, uden at have en rygrad!
Nive info
Gå til toppen