Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

 

Vindstyrke 10 på Beaufort skalaen siger storm.Og så krøjer alle vindmøller ud.

 Sådan har det ikke altid været. For i 1973 var der ingen grænser.Og datidens førende fabrikant Riisager krøjede først ud vet 40 meter i sekundet (efter eget udsagn). Men så er vi også oppe på vindstyrje 12 efter Beaufort .Hvilekt er ret usandsynligt.

Havarier i 1970erne betød, at man valgte 25 meter i sekundet som max grænse. og flere krøjede allerede ud ved 20 meter i sekundet. Der svarer til 75 kilometer i timen.

Her på det sidste har vi hørt om tropiske cykloner på 140 kilometer i timen og endda over 200 kilometer i timen. og så er vi over det dobbelte af en Beaufort skala.

Beaufort skalaen blev brugt i forbindelse med sejlskibe for 100 år siden , når man skulle nedfælde vejrmeldingerne i log bøgerne. Siden er den blevet oversat til andre skalaer, der måler i knob eller vejrobservationer over land eller hav.

Så når træer rykkes op med rode, så er vi på Beaufort vindstyrke 10 og store bølger piskes til skum .Vindstyrke 10 kaldes også storm. Vindstyrke 11 for stærk storm og vindstyrke 12 for orkan.

Så er vi også oppe på 120 kilometer i timen.

På sydspidsen af Grønland har jeg oplevet 160 kilometer i timen, hvor olietromler rullede op over fjeldet og fosvandt. Så kan man ikke gå udenfor.

Når så Mexico og Florida har fået vindstød over 200 kilometer i timen, så er der ingenting tilbage.

Vores møller krøjer alle sammen ud af vinden ved 25 meter i sekundet. Og stiller sig 90 grader på vinden. Det stammer fra da alle møller havde fastboltede vinger. I dag kan de fleste kantstilles.

Når de rider stormen af.

Envision møllen i Thyborøn stiller sig endda som et stor T, (plus 90 grader) Og kan på den måde minimere profilernes trykareal oppe i vinden.

Grænsen på 25 meter i sekundet har nok reddet rigtig mange fastvingede vindmøller fra havari.

For en stoppet rotor optager jo ikke nær så meget bevægelsesenergi som en i drift.

Og selvom der er meget energi i stomvejr, så belastes konstruktionen så voldsomt, at levetiden vil blive forkortet væsentligt.

se også:

https://www.dmi.dk/laer-om/temaer/vejr/vejrgudernes-hvirvlende-dans/beaufort-skalaen/

Ian

Dagens vits

Hvorfor står Århusianerne og kigger ud over havet? Svar: De har hørt at pornobølgen er på vej.
Nive info
Gå til toppen