Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

 

Hvormange kWh er der i kul, flis, brænde og dieselolie ? Er noget billigere end andet ?

 Oliefyr har de senere år været under udfasning. Og det med god grund sålænge prisen lå på 11 kroner per liter. Men med priser på 8 kroner per liter , som i øjeblikket , er lysten til at udfase næppe så påtrængende.

Dengang for et år siden og bagud , da prisen lå på 11 kroner , så vi at , alle mulige alternativer blev interessante som vamekilde. Specielt brændeovne kom i fokus , men den ekstra arbejdsindsats satte en stopper for udskiftnings trangen.

Og ikke nok med det . Den energi man fik i stedet for var meget anderledes end "den rene fjernvarme" . For det nye bål i stuen kostede desuden en masse mere end man oprindelig havde foregøjlet sig.

Brændeovne fyrer med brænde. Brænde der kan være alt fra pind fra haven, leverede kævler fra skoven, kløvet brænde fra supermarkedet, elefantlorte i sække, briketter og sanketræ fra skovene.

Og det brænde man bruger skal helst passe til den brændeovn man har abskaffet sig. Ligegyldigt om den er til et sommrhus , et stuehus på landet eller et parcelhus i byen.

Alt udenfor fjernvarmeområderne og som alternativ til oliefyr.

Al brændsel ryger, oser og kan lugtes i nærområdet. Og det er selvfølgelig et problem i tæt bebyggelse men samtidig en afstressende faktor i sommerhusområderne.

Brænder man desuden kul og koks i komfurer og kakkelovne , så bliver det rigtigt sjovt.

Sidste alternativ er flis og træpiller , der har fundet vej til stokerfyr og pillebrændere. En energiform , der kan håndteres lidt ligesom oliefyr. Med en vis automatfyring , der giver længere stabil varmeforsyning.

Men træ er mange ting. For der er vådt og gennemtørt træ. Og det siger sig selv at vådt træ indeholder mindre energi per kilo end tørt træ. Desuden går en del af energien i vådt træ til at koge damp ud af træet. Tørt træ indeholder derfor det dobbelte af vådt træ i kWh.

Og det er ligemeget typen af træ-brændsel.

Træpiller , der er tørrede og sammepressede, indeholder 4,9 kWh per kilo.

Dieselolie og fyringsolie indeholder 10,0 kWh per liter.

Så med lidt grov sammenligning, så er er dobbelt så meget energi i fyringsolie som i træpiller.

Flis der ikke er sammepresset indeholder omkring det halve af træpiller (per kilo). Og er flisen for frisk så kan det være det halve af tørt flis.

Det skal man have i tankerne , når man skal beregne priser og besparelser.

Til sammenligning indeholder almindeligt kul 7,4 kWh per kilo .

Oveni det hele kommer arbejdet med at fremskaffe sit brændsel. Træ der skal kløves og bæres . For ikke at tale om lagring gennem tid. Fyr der skal fodres under drift. Og fyr der skal tømmes for aske , så der bliver plads til nyt brændsel. Og sidst men ikke mindst bortskaffelse af aske , når det er udglødet.

Den grønne vej til varme er altså ret arbejdskrævende. Så hvad man sparer i penge , det sætter man til i tid. Og så skal man hele tiden have et alternativ oveni. I tilfælde af bortrejse eller sygdom.

Og det kan være elvarme eller varmepumpe , hvis ikke man bevarer sit gamle oliefyr som stand-by.

For der er ikke noget så godt som en rimelig komford.

Ian

Dagens vits

Et par skulle ud og spise. Tjeneren spurgte, om de havde bestlit bord. "Hvis vi havde bestilt bord, var vi taget til Ikea!" svarede manden.
Nive info
Gå til toppen