Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

 

Geesthacht syd for Hamburg er et "batteri" , der gemmer strøm fra dag til aften eller som sender ekstra kapacitet ind på nettet i morgenmyldretiden.

 I Tyskland kan man finde ud af det . Danske elværker kan åbenbart ikke. Nemli at gemme strøm fra overskud til andre tider på døgnet.

Og så er det slet ikke kompliceret.

Ved Geesthacht ligger der en kunstig sø ovenpå en bakke 100 meter over Elben. Her pumper man overskuds energi op i tider på døgnet, hvor behovet er lille. Og her løber vandet fra søen tilbage gennem faldrør ned i Elben , når der er brug for mere elektricitet.

Faldrør fra pumpekraftsøen.

Turbinerne ved flodbreden virker både som pumper og som elproducerende turbiner når vandet løber modsat.

Anlægget blev bygget midt i 1950erne , så det er ingen ny opfindelse.

I dag er det kendt teknik, der bruges flere steder både i Tyskland og en række lande.

I Danmark har vi masser af steder hvor der kan etableres en tilsvarende faldhøjde på 100 meter.

Men det sker tilsyneladende ikke. Også selvom vindkraften ofte leverer everskuds el , der ville kunne gemmes. For ikke at forklejne solpanelparker, der primært producerer midt på dagen. Og som ville kunne regne med en langt højere afregningspris i perioderne med myldretid .

På samme måde slap vi for at forære overkapaciteten til vore nabolande.

Men der er tilsyneladende kun vilje til små eksperimenter med batteribanker , bl.a. DTU står for.

Pumpekraft eller "stored ponds" er i virkeligheden almindelig vandkraft uden tilløb fra elve eller floder. Eneste forskel er at turbinebladende kan vendes , så de først kan pumpe vand op og siden rotere på vandet når det løber kontra.

I Tyskland gemte man elektriciteten til Hamburg fra kulkraftværker i 1950erne gennem etablering af Geesthacht søen. Senere er det atomkraft og tillige vindkraft ,der trækker læsset.

Langs hele den jyske højderyg kan man finde områder med 100 meter mulig faldhøjde. Så der bare at komme igang. For det er en simpel og billig løsning.

Ian

Dagens vits

- "Charles!" - "Nåh, jeg plejer nu ikke at kalde min chauffør ved fornavn. Hvad er Deres efternavn?" - "Darling!" - "OK, bare kør, Charles?"
Nive info
Gå til toppen