Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

 

Springet fra sejlskibe i vikingetiden som hovedtransportform til fly i dag er stor,men det er springet fra damptog til elektriske tog også. Og springet fra tællelys til lavenergipærere.

 

I dag er det naturligt at tage bilen når man skal fra plads til plads. Men hvad er naturligt 100 år frem ? Og hvilke energier er blevet udfaset ?.

I vores tid er man gået fra personbetjente telefoncentraler til mobiltelefoner. Fra petroliumsmotorer til diesel og benzin. og nu til batteribiler. Fra jollefiskeri over kystfiskeri til multistore trawere.

Og fra luftskibe til passagerfly der snart rummer 600 passagerer.

Udviklingen racer af sted. Vores problem er at implementere de nye ligeså hurtigt.

I 1920erne sagde man at nu kunne der ikke opfindes mere. Det samme sagde man i 1950erne, at nu var mulighederne udtømte. Men siden kom transistoren ,båndoptageren , farve TV, Video ,sattelitter,moderne vindmøller, solceller, måneraketter, og ikke at glemme computere.

Transport sker på kryds og tværs i et fortsat stigende tempo.

I 1970 troede alle , at atomkraft var vejen til fremtiden og evigt liv. Men det er under udfasning mange steder. I stedet har lavenergi afløst snart sagt alle steder. Og behovet for energi ændret.

Energilagring bliver sandsynligvis det næste store spring . Ligesom adfærden vil ændres fra store huse til bikuber og enkeltpersons familier.

Vi kender det allerede lidt fra hoteller, der kaldes cap-inn. Et rør hvori du sover.

Vor tid med stort olieforbrug og store armbevægelser kan jo ikke fortsætte. Ting slipper op. Og adgangen til genbrug vil begrænses til dem der har kapital.

Så energi løsninger der rækker frem vil have fortrin for hvor energien slipper op.

Det næste århundrede bliver meget anderledes. Arbejdsopgaverne bliver anderledes. Og lande med lavt senergi-selvværd som Danmark vil få store problemer . Og det selvom vi energimæssigt bor i et smørhul.

Det kunne være så godt, men så er det faktisk skidt.

Ian

Dagens vits

En cowboy kommer ridende ind i en lille by, og stopper ud for salonen, stiger af og går om bag hesten og kysser den i røven. En man der undrende har stået og set på, kan ikke lade være med at spørge: "Hvorfor kyssede du din hest i røven?" "På grund af tørre læber", svarede cowboyen. "Hvad har det med det og gøre?" "Det forhindrer mig i at slikke på dem"
Nive info
Gå til toppen