Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

 

Sten kan ikke gemme så meget varme som vand, men til varmluft-lager er sten brugt mange steder.

 

I gamle klostre byggede man dobbelte gulve, så vam luft kunne cirkulere under fliserne. Det gav en behagelig gulvtemperatur, når munkene på knæ skulle bede flere gange i døgnet.

Så en ovn udenfor sendte varm luft ind under gulvene.

Det var naturligvis før man brugte isolation i gulve.

I dag ved vi at gulvvarme er en varmeform , som mange sætter pris på . Men dengang var det altså med varm luft som opvarmede munkestenene.

Har man varmluftsolfangere , så er et stenlaget et oplagt lagermedie. Specielt hvis man skal bruge varmen til planter, hvor det ikke skal være kogende varmt.

En varmtluftsolfanger er ligesom en plan solfanger en kasse med en sort flade, der kan opvarmes af solen. Den varme luft punpes derefter væk og ned i et stenlager.

I Nordsverige sprænger man et hul svarende til fundamentet af et drivhus eller en udestue. Hullet er 2 til 2½ meter dybt og isoleres i bund og sider.

I bunden anbringes nogle drænrørstykke jernrør med huller . og ovenpå en masse granit sten. Indtil hullet er fyldt. Ovenpå en membran og så drivhusjord.

Om foråret når der stadig er frost udenfor kan en varmluftsolfanger let nå 20 grader. Luften pumpes ned i jernrørene, hvorefter stenene opvarmes ovenover. ( lageret er naturligvis tørt).

Med varme indenfor og martssol udenfor kan man forøge væks-sæconnen med en måned i hver ende. Uden brug af elvarme eller brændeovne.

Det siger sig selv at stenlagret helst skal ligge under drivhuset, hytten eller huset, da varmen stiger op. Og det gør varmetabet også. Så man får glæde af begge dele.

Men et stenlager til et hus skal være ret stort. Nok det dobbelte af et tilsvarende vandlager.

Til gengæld er det teknisk ukompliceret .

Og kan holde i mange år uden anden vedligehold end udskiftning af en ventilator-pumpe.

Ian

Dagens vits

Hvorfor står Århusianerne og kigger ud over havet? Svar: De har hørt at pornobølgen er på vej.
Nive info
Gå til toppen