Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

 

Back up eller stand-by systemer kan have mange udformninger. Og nogen gange skal man have flere forskellige løsninger.

 

I fremtiden når de kendte energier skal erstattes af andre muligheder, må vi ligesom være forberedte på stabile el-energileverancer , så alt ikke går ned sammen med solen om aftenen. Der skal være systemer med rigelige muligheder både til hverdag og i krise.

Vi kender det fra vindmøller der ikke producerer elektricitet, når vinden falder i styrke. Så er det rart med kulkraft og affaldsforbrænding i baghånden. Ligesom det svenske Vattenfall og norske Statkraft har vandkraft stående parat.

Noget vi kan trække på via Skagerak og Kattegat kabler. Så kabler til udlandet er en ny type "stand-by" energi. Når kul , naturgas og dieselolie ikke er mere , så har vi ikke det mere.

I øjeblikket er multistore batterier (batteri-banker) den holder faklen højt. Men prisen per kWh er temmelig høj. Andre muligheder er trykluft i caverner (huler spulet ud i undergrunden).

For vi kan sagtens producere en masse elektricitet med vindmøller og solcellefarme. Der skal bare være nok af det hele , så man kan opretholde stabile forsyninger.

I andre lande har man "stored ponds" eller kunstige vandkraftværker , hvor man med pumpekraft pumper vand op i en højere beliggende sø. Når vinden falder lader man vandet fosse ned gennem turbiner. Anlæg på 100 meters faldhøjde kan fint fungere. Men det har vi endnu ikke i Danmark.

Store kul eller naturgaslagre er en anden vej til stand by i netværket.

I Tyskland dyrker man majs, der igen forgasses til biogas og siden ender med at producere kraftvarme. Så kraftvarmeanlæg og minikraftvarme anlæg kan bruges som back-up.

Vi er blevet vandt til at der altid er elektricitet. Sådan har det ikke altid været. For vi er gået fra kul , træ(pind) over stearinlys til elvarme og elektrisk lys. VE kan hvis det gribes rigtigt an opfylde fremtiden , hvis vi forbereder os.

Vi skulle nødig gå tilbage til 50 procent forsyning fordi vi ikke forbereder os. Andre lande har allerede flere back-up løsninger.

Ian

Dagens vits

Et par skulle ud og spise. Tjeneren spurgte, om de havde bestlit bord. "Hvis vi havde bestilt bord, var vi taget til Ikea!" svarede manden.
Nive info
Gå til toppen