Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

 

Back up eller stand-by systemer kan have mange udformninger. Og nogen gange skal man have flere forskellige løsninger.

 

I fremtiden når de kendte energier skal erstattes af andre muligheder, må vi ligesom være forberedte på stabile el-energileverancer , så alt ikke går ned sammen med solen om aftenen. Der skal være systemer med rigelige muligheder både til hverdag og i krise.

Vi kender det fra vindmøller der ikke producerer elektricitet, når vinden falder i styrke. Så er det rart med kulkraft og affaldsforbrænding i baghånden. Ligesom det svenske Vattenfall og norske Statkraft har vandkraft stående parat.

Noget vi kan trække på via Skagerak og Kattegat kabler. Så kabler til udlandet er en ny type "stand-by" energi. Når kul , naturgas og dieselolie ikke er mere , så har vi ikke det mere.

I øjeblikket er multistore batterier (batteri-banker) den holder faklen højt. Men prisen per kWh er temmelig høj. Andre muligheder er trykluft i caverner (huler spulet ud i undergrunden).

For vi kan sagtens producere en masse elektricitet med vindmøller og solcellefarme. Der skal bare være nok af det hele , så man kan opretholde stabile forsyninger.

I andre lande har man "stored ponds" eller kunstige vandkraftværker , hvor man med pumpekraft pumper vand op i en højere beliggende sø. Når vinden falder lader man vandet fosse ned gennem turbiner. Anlæg på 100 meters faldhøjde kan fint fungere. Men det har vi endnu ikke i Danmark.

Store kul eller naturgaslagre er en anden vej til stand by i netværket.

I Tyskland dyrker man majs, der igen forgasses til biogas og siden ender med at producere kraftvarme. Så kraftvarmeanlæg og minikraftvarme anlæg kan bruges som back-up.

Vi er blevet vandt til at der altid er elektricitet. Sådan har det ikke altid været. For vi er gået fra kul , træ(pind) over stearinlys til elvarme og elektrisk lys. VE kan hvis det gribes rigtigt an opfylde fremtiden , hvis vi forbereder os.

Vi skulle nødig gå tilbage til 50 procent forsyning fordi vi ikke forbereder os. Andre lande har allerede flere back-up løsninger.

Ian

Dagens vits

Hvorfor snorker mænd, når de ligger på ryggen? svar: Fordi deres kugler falder ned over deres røvhul, og lukker for ventilationen!....
Nive info
Gå til toppen