Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

 

Bevægelsesenergi kan kun omdannes til andre energiformer ved at bremse gennemstrømningen.

 

Vandkraftsanlæg som tidevandsanlæg og vandkraft fra bjerge bygger på at vand tvinges igennem en tunnel hvori der sidder store propellerblade , som oftest benævnes turbiner.

Turbinerne trækker via et gear en generator , som producerer elektricitet.

I Norge bruger man turbiner med stor faldhøjde , hvor vandets vægt og hastighed trækker vandturbinen. Mens man i tidevandsanlæg har en mindre faldhøjde , men så også en stor mængde vand i bevægelse. Turbinen skal altså være tilpasset forholdene.

I Danmark har vi bl.a. turbiner i Gudenåen ved Tange sø (lav faldhøjde). Ligesom svenskerne har tilsvarende turbiner i Gøtaelven . Ved lavere faldhøjder bruger man ringeneratorer med mange poler. Ligesom på de helt store vindmøller i dag.

Noget vand styres af månen (tidevand). Så tidevandsanlæg leverer ikke elektricitet hele døgnet men kun i 2 perioder. Mens andet gemmer vand i en sø , hvorfra der kan tappes når det er belejligt.

Vi har strømmende vand i Juvre Dyb, Lister dyb ,Knude Dyb og Grå Dyb ved vadehavet.

Ligesom udaf sluserne ved Hvide Sande og Thors Minde. Foruden Kanalen ved Thyborøn , men disse lokaliteter udnyttes ikke. Desuden er der stærk strøm gennem Lillebælt.

Her skulle man bruge meget store langsomtgående propeller.

Noget lignende de nye anlæg ved Skotlands Vestkyst.

Så det er ikke teknologien der mangler.

I dansk regi har man bygget flere vandkraftværker i Grønland, men det er af samme type som i Norge.Og det betyder en stor besparelse på energiregningen for samfundet.

Indtil nu har der ikke været tilløb til noget brugbart i dk regi.

Ian

Dagens vits

- Skal vi ikke få gjort rent bord, inden vi gifter os. - Hvad mener du? - Jeg vil fortælle dig, hvem jeg har været sammen med før dig. - Det gjorde du jo sidste weekend. Kan du ikke huske det? - Jo selvfølgelig, men det var jo sidste weekend.
Nive info
Gå til toppen