Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

 GROWIAN

Udgiften ved at være først , størst eller mest avanceret er primært hård kost for pengekassen.

 

Da VE var i sin spæde start i 1970erne byggede de fleste først modeller, siden hobbyanlæg i baghaven. Det var kun de store elværksprojekter og få storskala initiativer der sprang direkte op i fuld skala. Og disse anlæg kører for det meste ikke idag.

Kun Tvind Møllen står tilbage fra tidens store ryk fremad. De fleste vindmøller blev udviklet trin for trin . Og størrelsen steg gradvis år for år.

Maglab i Sverige, GROWIAN i Tyskland, NIBE møllerne og Tjæreborg Møllen i Danmark er alle forlængst skrottet. Der var alt for mange børnesygdomme i de store spring.

I dag er det ikke mere møllerne der påkalder sig interesse. Det er de megastore varmelagre i forbindelse med store solfangeranlæg tilkoblet fjernvarme.

Anlæg som ingeniørerne beregner til at kunne gemme varmen måned efter måned, men som i virkeligheden hurtigt tømmes for energi.

Man har åbenbart ikke fundet de vises sten endnu , når det gælder langtidslagring af varmt vand til fjernvarmebrug. Varmetabet skal hele tiden kompenseres.

Og vi taler om flere graders tab dagligt. Og rigtigt store tab, når man nåe højere varmegrader.

Hver VE opfindelse tager tid om at indpasse sig og tilpasse sig .

Smarte løsninger findes, men dem ser man først efter nogle år. Og det er ligegyldigt om det er solfangere, solceller, bølgemaskiner, vindmøller eller genbrugs håndtering.

På det sidste er batteribanker som VE lagring også blevet aktuel. Hvor lithium-ion batterier gemmer elektriciteten fra dag til nat og fra uge til uge.

Fælles for det hele er , at lagring helst skal være kortvarig . Og udnyttelsen effektiv.

Snart vil vi se batterilagre, brintlagre og lignende hos private anlægshavere. Indtil nu har det været dyrt at være den første idemand.

Og så ved vi fra energihistorien , at der kommer nye ideer lige rundt om hjørnet.

Ian

Dagens vits

Lærerinden søgte i alle kroge og under borde og stole, men kunne ikke finde nogen gummistøvler. Tilsidst sage hun: Er du sikker på, at dette her ikke er dine gummistøvler? Ja der var sne på mine.
Nive info
Gå til toppen