En trediedel af af jordens befolkning har ikke elektricitet som vi kender den og dog mobiltelefoner mange steder.

Adgang til opladning og kommunikation synes at være et stærkt incitament i udvikling. Men resten af pakken med installeret elektricitet halter tilsyneladende bagefter. Fra iglo , bedouintelt , lerklinet hytte, blikskur over bjælkehus ,parcelhus og boligblokke alle ønsker elektricitet og højere komfort.

 

Vi har gennem100 år været vandt til kulfyrede elværker forsynede os med både elektricitet og varme. De tider er under ændring hvor andre energiformer rykker ind på lysnettet. Til gengæld kan fremtiden i krisetider se mere ustabil ud.

 

I mange lande hænger ledningerne stadig usystematisk på master langs gaderne. Det er ikke bare Indien , Kina, Brazilien og Rusland, men også USA. Mange steder har man ,hvad vi her i Danmark ville kalde en kaotisk elforsyning, hvor man fortsat forsynes via traditionelle elleverandører.

Underforstået på kul og råolie med kølevandet hældt ud i naturen , mens man fryser om vinteren.

 

Kombination af elektricitet og fjernvarme kendes ikke i så mange lande , som vi bilder os ind.

Ligesom spildt energi er noget vi tror vi ikke har. Og dog vader i det.

Tænk bare på de enorme tab vi har i højspændingsnettet.

 

Det bedste ville være at producere , gemme og udnytte energien på stedet. Ligesom et kyst-skib er sin egen kraftcentral, hvor spildvarmen pumpes rundt i radiatorerne og elektriciteten trækkes ud af hovedmaskineriet , der samtidig bruges til fremdrift.

 

Kunne hvert hus være sin egen fritstående enhed ? Ja, men det bliver nok dyrere.

 

Elektricitet er det højeste energiniveau , mens varme er det laveste siger fysikbogen. Så varme vil vi kunne få udaf alle andre processer. Elektricitet kræver derfor mere opmærksomhed og opfindsomhed.

 

På hjemadressen kan man få strøm fra nødstrømsanlæg, minikraftvarme motorer, husstandsmøller,solpaneler, (og landbrug fra biogas) , dertil batterilager og lysnettet (som nødstrøm). Mange har solpaneler , færre har husstandsmøller få batterilagre.

 

På stand alone siden sker der en samkøring af det hele.

 

Der skal altså være energi nok til dybfryser,køleskab,tv ,radio, opladere, computer, elkomfur, varmeanlæg (f.eks. pumper) ,og ikke mindst elektrisk lys. Det kræver energi ind for at kunne sende energi ud. Og da de fleste kilder ikke kører i døgndrift, så kræves der et batteri lager.

 

Gode computerprogrammer til styring af det hele er der ikke rigtigt nogen af , mig bekendt. Men de skal nok findes i forbindelse med ø-drift.

 

Det væsentlige er først at anskaffe den nødvendige hardware. Og så gå fra manuel betjening til elektronisk ditto. Mange kobler sig på lysnettet og lader dem styre. Og det går godt indtil det hele en skønne dag falder ud.

 

Ian