Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

En solcelle er en krystalskive af kvarts hvori der ophobes elektricitet ved bestråling. Som via indlagte sølvtråde kan opsamles bid for bid.

 

Solceller blev først aktuelle efter 1956 da sputnik lyste på himlen. Nye sattelitter skulle bruge en elektricitetskilde uanset prisen. Og her kom solceller så ind i billedet, selvom de var meget dyre.

De først solceller var ikke særlig effektive og vejede en del, men de løftede opgaven ude i rummet. og snart fik universiteter enkelte celler med i fysiske eksperimenter.

Man fik rent kvartspulver til at krystallisere. Og disse blev så skåret i skiver (Wafers) og brugt til PC chips og solceller.

Efterhånden som produktioen steg faldt prisen gradvis. Men helt op efter år 2000 var de fortsat dyre.Men så kom inverterne på markedet, der kunne omdanne jævnstrømmen (DC) fra solcellerne til vekselstrøm (AC).

Inverterne var fortsat også dyre, så når ejere af flere solpaneler koblede sig på lysnettet via en inverter, så var det meget dyre anlæg.

Op gennem nullerne øgedes konkurrencen og Kina satte turbo på produktionen. Og nu ligger rigtigt meget af fabrikationen i Østen. Priserne falder fortsat i takt med større og større marked for solpaneler. Et solpanel er en plade med mange solceller på. I dag typisk på 1½ kvadratmeter.

Ydelserne er ikke blevet bedre per kvadratmeter endnu, men man forventer også der et gennembrud.

Samtidig har efterspørgslen aldrig været større. Og sælgere kan slippe igennem med at sælge og meget underlødige produkter. Hvor cellerne nærmest er malet på glas.

Så man skal se sig for.

De bedste er de sorte monokrystallinske solpaneler.

De næstbedste er de polykrystallinske solceller (blåligsorte overflader).

Dernæst kommer solceller på film og folier

Og celler designet af theatermalere.(der ikke dur).

Man sælger imidlertid ofte solpaneler til de samme høje priser. Så når de er af film og folie, så er fortjenesten meget stor. Men effekten meget lille.

Så det anbefales at undersøge markedet . Og se produktet. "Kejserens nye klæder" blev ikke skrevet ud af fri fantasi. Den historie har været aktuel til alle tider.

Ian

Dagens vits

En cowboy kommer ridende ind i en lille by, og stopper ud for salonen, stiger af og går om bag hesten og kysser den i røven. En man der undrende har stået og set på, kan ikke lade være med at spørge: "Hvorfor kyssede du din hest i røven?" "På grund af tørre læber", svarede cowboyen. "Hvad har det med det og gøre?" "Det forhindrer mig i at slikke på dem"
Nive info
Gå til toppen