Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

 

Produktion af elektricitet fra solpaneler og husstandsmøller byder på nye muligheder.

 

Mange glemmer at forbrug af elektricitet ikke er en kontinuerlig aktivitet , noget man bruger stødvis løbende. Maskiner og termostater kobler ind og ud i et væk . Så der er kun "faste aftagere" hvis der er mange koblet ind hele tiden. Den enkle forbruger er som køleskabet der tænder og slukker.

Derfor er det nødvendigt med andre systemer eller forbrugere på linien , hvis ikke det hele ind i mellem skal løbe løbsk.

Køleskabe, dybfrysere, jordvarmeanlæg er alle tiders forbrugere, fordi de kobler ind tit og ofte. Og elværkerne er glade for dem. Idet de leverer ballast til nettet også om natten.

Vores problem er når der ikke er indkoblet "modhold" specielt til vindmøller i stand alone systemer. Sålænge de er på lysnettet er der ingen ko på isen.

Og lysnettet brugte man tidligere som "sparebøsse" efter den gamle afregningsordning. Men det kan man ikke mere. Dog er de fleste på dårligere vilkår koblet op på nettet i dag.

Alternativt kan man have batterier, der kobles ind når det andet kobles ud . Eller det hele kører på batterier , som via en inverter forsyner huset med vekselstrøm.

Så bruges lysnettet kun som nødstrøm.

Andre muligheder er indkobling af dyppekogere , der sidder i solfangertanken ,elradiatorer eller varmeblæsere . Eller varmelegemer i radiatorkredsen .

Al energi kan omdannes til varme.

Elektricitet har den fordel, at man kan bruge den til alle mulige løsninger. Lige fra lys til elektronik, hobbymaskiner, pumper og motorer. Men batterier får man jævnstrøm (plus og minus) fra solceller eller ensrettet vekselstrøm fra husstandsmøller, der via en inverter igen kan levere vekselstrøm med de volt man ønsker. Er det på lysnetter , så er det altid 230 volt eller 400 volt kraft (3 faser).

Ved stand alone vindmøller , hvor man bruger en asynkronmotor som generator , bruger man kondensatorer, der kobles mellem faserne. De opbygger spændingen, så motoren kan få et magnetfelt.

Når rotoren så løber op i hastighed , så indkobles der en modstand. Det kan være et batteri eller en dyppekoger eller en varmeblæser.

Stiger vindhastigheden , så kobler man et trin mere ind. Og så fremdeles . Trin på 4 kW er ikke ualmindelige. Men mindre kan sagtens også gøre det.

Jo flere trin, des blødere propelgang.

Gemmer man strømmen på batterier (akkumulatorer) , så har man elektricitet til senere. Gemmer man det som varmt vand, Så har man kun varmt vand.

Strømmen fra akkumulatorer kan hakkes op til vekselstrøm og bruges i installationen.

Ian

Dagens vits

Lærerinden søgte i alle kroge og under borde og stole, men kunne ikke finde nogen gummistøvler. Tilsidst sage hun: Er du sikker på, at dette her ikke er dine gummistøvler? Ja der var sne på mine.
Nive info
Gå til toppen