Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

Solfangere , der mest producerer midt på dagen 8 måneder om året, brugte en overgang lysnettet som energilager. men det er slut nu.

 

Ideen var at gemme de overskydende kWh fra dag til nat og fra sommer til vinter. Men det faldt ikke i god jord på Parnasset. Politikerne ødelagde snart ordningen.

De timer hvor solcellerne producerer mest er ofte de timer, hvor forbruget er relativt lille. Så når solen var væk , så kunne kul produceret elektricitet tage over.

Og var solcelleanlægget ekstra stort , så ville man få et overskud , der kunne glattes ud over døgnet.

Til gengæld måtte man bremse elproduktionen ned på kulværkerne.

Lysnettet blev en sparekasse ligesom et stort batteri.

Og man byttede kWh med kWh . Selvom regnestykket set fra elværkernes side ikke var lukrativt for dem. Men ejere af solcelleanlæg var begejstrede. Og snart kom der et helt boom i opsætning af solcelleanlæg (under energiminister Lidegaard).

De der producerede mest kunne på årsbasis næsten producere det som elmåleren. Så flere ejere kunne næsten spare hele elregningen. Men det betød også , at staten ikke fik punktaftifter, elafgifter, PSO og moms.

Afgifter som politikerne mente blev tørret af på de andre forbrugere.

Nye anlæg og anlæg man ændrede på blev sidenhen overført til en ny afregningsform , hvor man hver time skulle afregne med elselskabet.

Det betød , at man havde "gratis" strøm midt på dagen, men måtte betale fuld pris om morgenen og om aftenen med alle afgifter og moms.

Man fik med andre ord igen en normal elregning.

Men riget fattes penge. Så også den ordning var åbenbar for fordelagtig for ejere af solceller.

Idet man un introducerede straksafregning. Så der kun var egne kWh når solen skinnede og fuld pris hvergang der gik en sky for .

I Tyskland løser ejere af solpaneler det så med "batteribanker" , der kan gemme egne kWh lidt længere og minimere behovet for kulproduceret elektricitet.

Sådanne anlæg er også på vej her i Danmark.

Nettobaseret årsafregning har kun de ejere af anlæg fra den oprindelige ordning.

Ian

Dagens vits

Læreren: - Erling, hvis et hus har seks etager, og hver etage har tyve trappetrin, hvor mange trin er du så nødt til at gå op ad for at komme helt op?Erling: - Dem alle sammen?
Nive info
Gå til toppen