Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

En lille lokal producent af husstandsmøller under skiftende vilkår har været på markedet fra sidst i 1970erne-

 

Med omdrejningspunkt omkring Grønkjærs maskinfabrik i Hurup har Thy Møllem løftet sig siden slutningen af 1970erne . Først med en 2,2 kW mølle , siden en 7,5 kW mølle og i 1980erne med en 11 kW mølle. Idag produceres der en 6 kW mølle og en 10 kW mølle.

Alle sammen mere eller mindre efter det samme koncept.

Den første mølle skilte sig ud med et lintræs tårn. Siden kom der et trebenet tårn til i rundjern.

Og sidst en 21 meter høj slankere møllemast.

De første møller havde 2 sæt mekaniske bremser. En tromlebremse på den langsomme aksel og en skivebremse mellem gear og generator.

Tromlebremsen bruges ikke i de nye 6 kW og 10 kW versioner.

Dertil kommer drejbare tipper på vingerne (luftbremser).

Oprindelig var vingerne af lamineret træ (trævinger). Siden er der kommet glasfibervinger på de nye møller. Af de første møller kører der stadig enkelte i området.

Ved at holde sig til omkring 40 m2 rotorareal kommer man ned under en række krav , som koster mange penge . Og det gælder specielt de nye 6kW og 10 kW versioner.

Både 6 kW og 10 kW møllerne har 40 m2 i bestrøget areal. Eneste forskel er gearingen og generatorens omdrejningshastighed. Idet man bruger en 8 polet synkronmotor i 6 kW modellen og en 6 polet asynkronmotor i 10 kW modellen .

Rotationshasligheden er derfor lidt forskellig idet 6 kW drejer med 98 omdrej/min. Og 10 kW drejer med 105 omdrej/min.

Man kunne også forsyne 10 kW møllen med lidt bredere vinger. Så mulighederne for en lidt større produktion er til stede.

Møllen er næsten støjfri .Så hvis den stod i et industriområde eller på en havn ville man ikke kunne måle nogetsomhelst.

En Thy Mølle passer fint ind i lokaliteter med varmepumpe og en familie.

Der er nu 420 Thy Møller i drift.

Se også:

http://thymoellen.dk/

Ian

Dagens vits

Åge og Hans er brødre og har boet sammen i mange år i Århus. De er bl.a. beskæftiget med at dele aviser ud hver dag i byen. En dag da der var bidende koldt og snestorm foreslår Åge,at de ikke skal dele aviser ud. Hans nikker samtykkende. Lidt efter er Hans ved at tage overtøj på og på vej ud af døren, Åge spørger ham, om hvor han skal hen. eg tager ud på vores rute og fortæller,at vi ikke kommer i dag p.g.a. vejret
Nive info
Gå til toppen