Forslag om af overdænge arktis kysterne med kunstig sne skal kunne dæmpe klimakrisen.

Saltvand is ovenpå arktiske ferskvandsflader lyder temmelig dumt. Eftersom salt ændrer på isens smeltepunkt og gør det hele mere ustabilt. Ikke om vinteren ,men i sommerhalvåret.

 

Ved at pumpe saltvand op i den iskold luft over arktis vil forstøvet vand hurtigt fryse. Hvor vandet vil fordampe og saltprocenten derfor falde, men det vil regne med fine saltkrystaller.

Et tilsvarende forslag om at lade skibe udfor afrikansk Vestsahara pumpe kaskader af havvand op i passatvinden skulle øge nedbøren over ellers ret tørre områder.

Energien skulle hentes fra solpaneler og vindmøller.

Men der hentes næppe så meget ind som anstrengelserne forudser.

 

En række lande bruger afsaltet havvand direkte til overrisling af ørkenlignende områder. Hvor en målrettet indsats plante for plante vil kunne bidrage til langt hurtigere resultater.

Og hvis planterne blev træer, så ville fordampningen af naturlige veje øges og vejret ændres.

Man forestiller sig i modellerne 12.000 vindmøller indsat. Hvilket ikke synes uoverkommeligt.

Desværre er vindene i passat bæltet relativ svage og flytter sig halvårligt.

 

Georgiden (jorden) er en roterende snurretop , hvor vægt flyttet fra hovedakslen ud i rotationsplanet vil ændre rotationshastigheden. Så når vægt af is flyttes til vægt af vand rundt ækvator vil hastigheden omkring solen ændres og banen blive kortere eller længere.

Under jordens istider lå banen længere ude og jorden fik få grader mindre energi. Får vi klimaændringer hvor iskapperne smelter , så vil svinghjulet som havene omkring ækvator er symbolet på, få farten ned og vi vil komme nærmere solen.

Det er sket flere gange.

Istid er dog det mest normale.

 

Klimaændringer er altså også styret af jordens placering i rummet. Klimaændringer vi kan følge grad for grad , som en kørsel mod eller væk fra afgrunden.

Så længe det er små ændringer kan vi som mennesker måske styre afsmeltningen med tiltag. Men når det en dag går stærkt er det for sent.

 

Teknologisk er det muligt, men det kræver global målrettet fokus på klimagassen vand. Både som is, flydende og som vanddamp. Og køler vi polerne så flytter vi på klimabælterne .

Vandrende lavtryk vil ikke løbe over Danmark men lægge banen henover Middelshavet ligesom dengang ægypterne byggede pyramiderne.

 

Og så er der ikke plads til alle mere.

 

Se også

 

https://ing.dk/andre-skriver/forskere-vil-lave-havvand-sne-at-undgaa-havstigninger-227391

 

Ian