Det begyndte med voltasøjlen i år 1800 med mønter af zink ,skiver af kul og andre metaller.

Og siden blev voltasøjlen til tørbatterier , der igen inspirerede til Ørsteds forsøg og meget andet.

Og snart kunne man gå fra jævnstrøm til vekselstrøm.

Men perioden med jævnstrøm varede alligevel mange år.

 

Efter dynamoen kom elektromotoren og det elektriske lys. Og i 1950erne blev jævnstrøm udfaset undtagen indenfor elektronikken, hvor alle kredsløb stadig er jævnstrøm.

 

I dag har elektriciteten overtaget mange opgaver fra andre energikilder. Og er blevet en universel drifts energi , der som motorer, pumper, lys ,radiobølger og meget andet har erobret vores dagligdag.

 

Og udviklingen er ikke stoppet der. For nu kommer den elektriske bil og snart vil elektriske fly transportere os fra og til som Es tog i 1930erne.

 

Det eneste problem er bare , at vi endnu ikke har tilstrækkelig kapacitet til de store armbevægelser.

Batterierne er for små og for tunge. Ligesom mængden af oplagret elektricitet er begrænset. For den producerede elektricitet er noget , der skal bruges her og nu.

 

Lacerlys, elektriske biler, elektriske cykler ,elektriske sportsfly har vi . Højenergi lacer er næste større udvikling, men allerede nu kan lacer plasmaskærere skære stålplader på splitsekunder i industrien. Elektricitet vil udfase mange teknikker der udviklede os gennem de sidste 200 år.

 

Hvis man bryder igennem og finder nye "batterier" , så vil der ske store forandringer. Men det hele starter med den basis energi der skaffer elektriciteten, som kul, naturgas, vindkraft,solenergi ,geothermisk energi ,bølgekraft ,vandkraft og meget andet.

 

Se også:

 

https://da.wikipedia.org/wiki/Voltas%C3%B8jle

 

Ian

JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework